Nieuws

Zonnestroom: consument heeft echt iets te kiezen

datum: 07-06-2012
bron: Cobouw - onderzoek zonnestroom

Er zijn in Nederland 488 verschillende typen zonnepanelen op de markt. Verder worden er 188 verschillende omvormers op de markt gebracht en zijn er veel complete pakketten.

Dit blijkt uit een inventarisatie door Stichting Monitoring Zonnestroom in opdracht van Agentschap NL. Het aantal 'unieke' zonnepanelen is ten opzichte van oktober 2011 driemaal zo veel. Het aantal typen omvormers verdubbelde in die periode.

Compleet

In het onderzoek Monitoring Zonnestroom is dit keer voor het eerst ook gekeken welke complete zon pv-pakketten op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. In een pakket zitten zowel panelen, omvormers als bevestigingsmateriaal.

Drieduizend pakketten

"Van die aangeboden pakketten zijn er zo'n drieduizend in kaart gebracht", vertelt Wido van Heemstra van Agentschap NL: "Deze enorme hoeveelheid maakt duidelijk dat de consument echt wat te kiezen heeft."

Prijzen

Ook de prijzen van onderdelen en systemen zijn geïnventariseerd. De gemiddelde paneelprijs bedraagt 2,10 euro/Wp. Er is sprake van en behoorlijk grote brandbreedte: van 0,95 euro/Wp tot 6,69 euro/Wp. Hetzelfde geldt voor omvormers. De gemiddelde prijs bedraagt 0,48 euro/Wp, terwijl de bandbreedte varieert van 0,18 euro/Wp tot 1,09 euro/Wp.

Pakketten goedkoper

De prijzen voor zonnestroompakketten blijken met zo'n 20 tot 30% te zijn gedaald. Gemiddeld komen ze uit op 1,65 euro/Wp. Dit is volgens Wido van Heemstra opmerkelijk.
"Dat is goedkoper dan wanneer je losse onderdelen zou kopen. En bovendien heb je er als consument minder omkijken naar want het is al een samenhangend systeem."

Leveranciers

Van Heemstra vermoedt dat leveranciers vooral focussen op de verkoop van totale systemen. En niet primair gericht zijn op de verkoop van onderdelen. "In combinatie met de grote aantallen vertaalt zich dat in een scherpe prijs."

Database

Iedereen kan de inventarisatie raadplegen. Van Heemstra: "Voor individuele gebruikers is vooral de database interessant. Iedereen kan de hand van zijn eigen zoekvragen op zoek naar pv-producten."

Het rapport en de database zijn te downloaden via www.zonnestroomnl.nl.