Nieuws

Duurzaam Aruba vormt proeftuin voor Europa

datum: 17-07-2012
bron: Energieoverheid.nl

Aruba is binnen het Koninkrijk het land met het hoogste percentage duurzame energie. Het is mogelijk om in 2050 alle benodigde energie op het eiland duurzaam op te wekken. Dat blijkt uit een studie van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Onderzoeksinstituut TNO werkt nauw samen met het eiland richting een duurzame toekomst.

Parkeerplaats met zonnecellen

Het nieuwste hoofdstuk in de ontwikkelingen is de aanleg van een parkeerplaats met zonnecellen in het wegdek. De opgewekte energie kan in de toekomst mogelijk ook worden gebruikt om elektrische auto's op te laden. In de volledig duurzame woonwijk waar de parkeerplaats wordt aangelegd, worden ook proeven gedaan om energie uit rioolwater en afval te halen. TNO draagt bij door middel van toegepast onderzoek, onder meer naar de haalbaarheid van een nieuw windmolenpark op het eiland.

Springplank naar Latijns-Amerika

TNO wil technieken testen die bedoeld zijn voor de regionale markt, en krijgt er zo een netwerk bij dat strekt van de Cariben tot Zuid-Amerika. Aruba kan op die manier als springplank naar Latijns-Amerika fungeren voor het Nederlandse bedrijfsleven. Hoewel het eiland lijkt te beschikken over perfecte condities voor het opwekken van zonne-, wind- en waterenergie, ligt de werkelijkheid anders.

Jan Ebbing van TNO licht toe: "De zon en zoute lucht maken het hier tot een zeer agressief milieu; de hitte verlaagt het rendement en het zout tast alles sterk aan. Eigenlijk zijn commerciële zonnepanelen vooral ontwikkeld voor een gematigd klimaat zoals in Europa." TNO heeft als doel technieken te ontwikkelen die wel bestand zijn tegen de omstandigheden, en daarmee ook een uitkomst bieden voor heel Latijns-Amerika.

Proeftuin voor Europese markt

TNO test ook nieuwe technologie voor de Europese markt, zoals een slim elektriciteitsnet. Ebbing: "Hier kunnen we dat in het klein beter testen omdat het eiland is geësoleerd. In Europa zijn de elektriciteitsnetwerken van de verschillende landen allemaal met elkaar verbonden. Zo kunnen we hier op kleine schaal in theorie een model voor Europa ontwikkelen. Het huidige net is niet geschikt voor veel decentrale duurzame bronnen."

Zo zijn er nog meer plannen waarbij Aruba als proeftuin fungeert. "Een ander idee is om te kijken in hoeverre je hier algen kunt kweken en verwerken tot grondstof voor brandstof, voedsel en medicijnen", aldus Ebbing. "Aruba heeft optimale groeicondities door veel licht en warmte voor bepaalde waterplanten. Als je daar productie voor kunt opzetten, kan Aruba ook bio-grondstoffen gaan uitvoeren en daarmee geld verdienen. Nu verdient het eiland bijna niets met export, omdat er behalve de aloë veraplant bijna niets wordt uitgevoerd."