Nieuws

Rc-waarde in 2015 naar 5,0 m2K/W

datum: 17-07-2012
bron: www.nen.nl

De Rc-waarde wordt per 1 januari 2015 verhoogd van 3,5 naar 5,0 m2K/W. Dat is twee jaar later dan demissionair minister Spies van het Ministerie van BZK in eerste instantie van plan was. De Rc-waarde van de gebouwschil is 1 april jongstleden nog verhoogd van 2,5 naar 3,5 m2K/W.

'De invoering van de verplichte 'dikkere' isolatieschil van nieuwe gebouwen is nog niet kosteneffectief', schrijft Spies in een brief aan de Tweede Kamer. Toch wordt deze ingevoerd. Hiermee wil de minister tegemoet komen aan de wens van de Tweede Kamer om een goede gebouwschil te waarborgen.

Vooral de SP dringt al jaar en dag aan op een nog hogere Rc-waarde van 5,0 m2K/W. Eind vorig jaar kreeg Paulus Jansen (SP) zeer onverwacht ineens een Kamermeerderheid achter zich. In reactie daarop liet minister Spies weten dat de Rc-waarde per 1 januari 2013 omhoog gaat naar 5,0 m2K/W, tenzij blijkt dat de verhoging bouwers, maar vooral kopers op onnodige kosten jaagt.

Voorbereidingstijd

Bouwend Nederland, Aedes, Neprom en NVB Bouw zijn weinig enthousiast over de plannen. De organisaties voeren aan dat een eenzijdige verhoging van de Rc-waarde indruist tegen de afspraken van het Lenteakkoord Energiebesparing in de Nieuwbouw, dat het ministerie en de marktpartijen in 2008 overeen kwamen. Daarin staat juist dat energiebesparing in de gebouwde omgeving wordt behaald via een pakket aan 'duurzame' bouwkundige oplossingen'. 'Een tussentijdse extra verhoging van de minimaal vereiste Rc-waarde zal die ontwikkeling verstoren en tot onvoorziene meerkosten leiden', schreven zij april dit jaar in een brief aan Spies.

Verschillende marktpartijen hebben de minister laten weten dat zij wel voorstander zijn van een verhoging van de Rc-waarde, maar graag meer voorbereidingstijd hebben. Daarom wordt de verhoging uitgesteld. De verwachting van de minister is dat door deze aangekondigde verhoging van de Rc-waarde partijen zich zo kunnen voorbereiden dat de verhoging van de Rc-waarde op dat moment wel kosteneffectief zal zijn Naast de verhoging van de Rc-Waarde wordt ook de U-waarde (warmtetransmissie) per 1 januari 2013 aangescherpt tot het niveau van HR++-glas. HR++-glas heeft een U-waarde van maximaal 1,2 W/m2K