Nieuws

Energielabel niet controversieel

datum: 31-05-2012
bron: FedEC

Vanaf 2013 mag notaris geen koopakte voor gebouw laten passeren zonder label

De Tweede Kamer-commissie Binnenlandse Zaken heeft het wetsvoorstel voor het energielabel voor gebouwen niet controversieel verklaard. Dat blijkt uit een procedurevergadering in de Tweede Kamer. Behandeling van het wetsvoorstel vindt nog voor de verkiezingen plaats.

Dit bericht is bijzonder goed nieuws voor energieadviseurs die de energielabels afgeven. De Federatie van Energie Consultants (FedEC) had vorige week samen met de Associatie van Energie Prestatie Adviseurs (AvEPA) het ministerie opgeroepen om snel duidelijkheid te geven over het energielabel en de sanctionering per 1 januari 2013. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een woning of gebouw omspringt met energie. Het is een uitwerking van de Europese richtlijn voor energiebesparing in gebouwen, de EPBD.

Verplicht

Het energielabel is sinds 2008 verplicht bij de verkoop van woningen, maar in de praktijk werd dit wetsvoorstel slecht nageleefd omdat sanctionering bij het ontbreken van het label achterwege bleef. Plan is om vanaf 1 januari 2013 deze sanctionering in te voeren. De notaris kan dan niet meer de koopakte voor een woning laten passeren als het energielabel ontbreekt. De woning kan dan ook niet worden ingeschreven in het kadaster.

Duidelijkheid

FedEC pleit voor duidelijkheid en eenduidige instrumenten, zoals een uniforme rekenmethode voor energielabels. Ook is de federatie een voorstander van sanctionering. Ook eisen aan energielabels voor nieuwbouw moeten duidelijk zijn, meldt FedEC. In opdracht van het ministerie van BZK stelt FedEC onder andere met AvEPA een communicatieplan op over de verplichtingen rondom het energielabel.

Val kabinet

Door het mislukken van het Catshuisoverleg en de daaropvolgende val van het kabinet was onduidelijkheid ontstaan over diverse dossiers. Vraag was of het energielabel controversieel zou worden verklaard. Dit is nu niet het geval. Het ministerie kan de plannen voor het energielabel verder uitwerken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de sanctionering en de bepalingsmethode van een energielabel (volgens de huidige ISSO publicaties of via de nieuwe NEN 7120 - EPG).