Nieuws

'Label helpt woning sneller en beter te verkopen'

datum: 16-08-2011
bron: Agentschap NL

Niet alleen geeft het vernieuwde energielabel woningeigenaren een goede indruk van de (potentiële) energieprestatie van een woning, ook zijn kopers bereid méér te betalen voor woningen met een gunstig energielabel. Dat is gunstig voor woningbezitters.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management, Erasmus University en de Universiteit Maastricht. Door informatie van Agentschap NL en data van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) te combineren, konden de wetenschappers de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt onderzoeken.

Sneller verkopen

"Van de ruim 354.000 onderzochte woningen was in iets minder dan 44.000 gevallen een energielabel afgegeven", weet hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen, een van de onderzoekers. "Uit ons onderzoek blijkt dat omvang, leeftijd, kwaliteit en omgeving van de woning een grote invloed hebben. Zo wordt de keuze voor een label veel vaker gemaakt wanneer de woningmarkt meer onder druk staat en als de kans op een positieve labeluitkomst hoger is. Door de koper inzicht te geven in de energieprestatie, kan het energielabel helpen een woning sneller te verkopen."

Hogere prijs voor 'groen' huis

Belangrijker voor diezelfde verkoper is dat er een duidelijk positief prijsverschil is tussen woningen verkocht met een groen energielabel en die met een rood label. Brounen: "Gemiddeld wordt een huis met een groen energielabel verkocht voor 2,5 procent meer dan een gelijksoortig huis met een rood of geen label. Kopers zijn dus bereid meer voor een woning te betalen waarvan ze weten dat de energienota lager zal zijn dan gemiddeld."

Bron: 'On the Economics of Energy Labels in the Housing Market', van Dirk Brounen (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Nils Kok (Universiteit Maastricht), november 2009.