Nieuws

Publieks- en overheidsgebouwen

datum: 23-03-2012
bron: Agentschap NL

Voor meer gebouwen geldt straks de verplichting (naar verwachting uiterlijk vanaf 1 januari 2013) dat er een energielabel op een duidelijk zichtbare plaats opgehangen moet worden.

Onderstaande informatie is gebaseerd op de voorstellen zoals op 15 december 2011 door het Kabinet aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn gestuurd. Er kunnen dus nog wijzigingen optreden naar aanleiding van de behandeling in de Tweede Kamer.

Het energielabel is een belangrijk hulpmiddel om te bepalen welke maatregelen de gebouweigenaar kan nemen om het gebouwgebonden energiegebruik te verminderen. Deze energiebesparende maatregelen leiden tot lagere energielasten en tot waardebehoud. Energiebesparing in gebouwen is ook nodig om de Europese energie- en klimaatdoelen te halen.

Vanaf 1 januari 2013, of eerder in geval van eerdere inwerkingtreding, moet het energielabel zichtbaar zijn opgehangen in gebouwen in de Europese Unie met een gebruiksoppervlakte van 500 m2 of meer, die door publiek worden bezocht. Dit geldt voor gebouwen die in gebruik zijn door een overheidsinstelling en voor publieke gebouwen die een energielabel hebben als gevolg van een mutatie (huur, verkoop, nieuwbouw). Voorbeelden van deze tweede groep zijn ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken, hotels.

Daarnaast moet vanaf 1 januari 2013 alle nieuwbouw bij oplevering voorzien zijn van een energielabel. Ook nieuw is de verplichting om de energielabelklasse te vermelden in advertenties in commerciële media bij verkoop en verhuur van gelabelde gebouwen.

De verplichting dat er een energielabel aanwezig is op een transactiemoment (verkoop, verhuur) blijft ongewijzigd.

Gebouweigenaren die niet voldoen aan de labelplicht kunnen te maken krijgen met sancties. De notaris zal de akte van levering niet verlijden totdat de verkoper een energielabel aan de koper heeft verstrekt. De huurder is 10% van de huurprijs niet verschuldigd totdat het energielabel door de verhuurder is overhandigd. Als het energielabel niet zichtbaar is opgehangen in gebouwen waar dat wel verplicht is, kan de VROM-Inspectie (vanaf 1 januari 2012: Inspectie Leefomgeving en Transport) een last onder dwangsom opleggen aan de gebouweigenaar.