Nieuws

Energiebesparing gebouwde omgeving: goed voor de portemonnee

datum: 16-08-2011
bron: Agentschap NL

Investeren in de energieprestaties van de eigen woning levert een aanzienlijke besparing op van de woonlasten. Dat is de kernboodschap van minister Donners Plan van Aanpak voor Energiebesparing Gebouwde Omgeving. Het plan is erop gericht om consumenten en ook marktpartijen te stimuleren om woningen en andere bestaande gebouwen energiezuiniger te maken. Gevolg? Lagere woonlasten of exploitatiekosten. Zowel woningbezitters en huurders, als marktpartijen hebben hier de komende jaren voordeel van. Donner heeft het plan in maart besproken met de Tweede Kamer.

Stijgende kosten

De uitgaven van consumenten aan hun energieverbruik (gas en elektra) zijn in de jaren 2003-2009 sterk toegenomen. In 2009 gaven consumenten gemiddeld anderhalf keer zoveel geld uit aan deze vaste lasten als in 2003. Andere uitgaven stegen ook, maar niet zo snel. En waar consumenten hun uitgaven aan andere zaken in 2009 enigszins terugbrachten, steeg hun besteding aan gas en licht onverminderd door.

Nieuwe focus

Met de stijgende energieprijzen van dit moment is de verwachting dat deze verschillen na 2010 nog groter zullen worden. Het Kabinet-Rutte kiest ervoor om de nadruk te leggen op de kostenbesparing die consumenten kunnen realiseren door hun woningen energiezuiniger te maken. Het vorige kabinet legde de nadruk op de CO2-reductie die met die maatregelen mogelijk is.

Energielabel

Een van de concrete handvatten die huizenbezitters in handen hebben om hun woning energiezuiniger te maken, is het energielabel. Dat informeert huizenbezitters over de energiekwaliteit van de woning en bevat ook aanbevelingen om die energieprestatie te verbeteren. Kees Jan Hoogelander van Agentschap NL constateert dat de algemene houding tegenover het label steeds positiever wordt. "Dat is maar goed ook, want het kabinet heeft voorgesteld het energielabel vanaf 1 januari 2013 te gaan handhaven: zonder energielabel kan een aangeschafte woning niet meer in het kadaster worden ingeschreven. Die verplichting komt uit Brussel. Maar het is bovenal voor alle partijen voordelig."

Slimme meter

Een van de nieuwe middelen die consumenten bewuster moet maken van hun energieverbruik, is de introductie van de zogenoemde 'slimme meter'. Hoogelander: "Door deze energiemeter krijgt de consument sneller zicht op zijn verbruik. De geavanceerde slimme meters krijgen een display buiten de meterkast waarop je als gebruiker direct kunt aflezen hoeveel energie je op dat moment gebruikt. De feedback van deze meters is belangrijk om gedragsveranderingen te realiseren."

Regeling Meer met Minder

De lopende rijkspremieregeling Meer met Minder wordt dit jaar nog voortgezet. Hiermee wordt een overgangssituatie gecreëerd naar een situatie waarin de markt zelf zonder financiële steun van de rijksoverheid zich verder zal moeten ontwikkelen. De afgelopen periode hebben al ruim 7.000 huishoudens een Meer met Minder premie aangevraagd voor het nemen van energiebesparende maatregelen.