Nieuws

KNB: 'Dienstweigeren bij ontbreken energielabel niet proportioneel'

datum: 03-05-2012
bron: novocatie.nl

De Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie (KNB) is het niet eens met het standpunt van de regering dat de notaris bij de verkoop van een woning dienst moet weigeren bij het ontbreken van een energielabel. Daarvan wordt alleen de koper de dupe, denkt de KNB. Bovendien is het niet proportioneel.

In de ogen van de regering is het dienstweigeren bij de transportakte zolang het energieprestatiecertificaat (EPC) ontbreekt, de meest doeltreffende sanctie om ervoor te zorgen dat bij de verkoop van een gebouw een energielabel wordt verstrekt. Dat antwoordde de regering op vragen van de Tweede Kamer.

Een wetswijziging van de Woningwet zou moeten voorzien in deze handhaving van de aanwezigheid van een energielabel. Wanneer er gekozen zou worden voor een bestuurlijke boete, zou het niet mogelijk zijn om alle transacties te controleren, schrijft de regering. 'Zoals de leden van de SGP-fractie suggereren, zou een soort kliksysteem, waarbij de notaris verplicht wordt om bijvoorbeeld de Inspectie Leefomgeving en Transport of de gemeente te melden dat er bij de verkoop van het gebouw geen energielabel is overhandigd, kunnen werken. De regering is echter van mening dat een dergelijk kliksysteem niet goed past bij de rol van de notaris als onafhankelijke en onpartijdige procesbewaker.'

De KNB heeft zowel principiele als praktische bezwaren tegen de wijze waarop de handhaving van het energielabel wordt voorgesteld. De KNB heeft aangegeven dat dienstweigering uit proportionaliteitsoverwegingen een te zware sanctie is die vooral de koper treft. Volgens de wet moet een notaris altijd een leveringsakte passeren wanneer is voldaan aan de eisen van levering, behalve als sprake is van enkele zwaarwegende uitzonderingen. Dienstweigering gebeurt alleen bij het voorkomen van zware overtredingen en misdrijven zoals vastgoedfraude, witwassen en misbruik van handelingsonbekwame mensen. Dit heeft de KNB de Kamer eind maart per brief laten weten.

Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel controversieel wordt verklaard nu het kabinet-Rutte demissionair is.