Nieuws

50 procent meer offshore windenergie in Europa

datum: 20-07-2012
bron: energieoverheid.nl

De geïnstalleerde capaciteit aan offshore windenergie in Europa is het afgelopen jaar met 50% toegenomen. Die conclusie staat in het halfjaarverslag van de European Wind Energy Associaton (EWEA). De Nederlandse overheid is momenteel bezig met meerdere initiatieven om een groter aandeel te realiseren in deze groeiende markt.

Meer turbines aangesloten

Er werd in Europa in de eerste helft van dit jaar aan dertien windparken gewerkt. Deze parken zullen uiteindelijk goed zijn voor 3762 megawatt aan energie. Van acht van de parken werd in totaal 532 megawatt aangesloten op het Europese elektriciteitsnetwerk. Het gemiddeld aangesloten vermogen per windturbine bedroeg 4 megawatt, wat een stijging van 14,2 procent betekent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Er werden in totaal 132 windmolens op het net aangesloten, een stijging van 30% ten opzichte van de 101 turbines in 2011.

Acht miljoen euro voor subsidie

In Nederland stelde het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een regeling op in samenwerking met Agentschap NL en het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Wind op Zee. De regeling betreft de mogelijkheid om windenergie op zee te realiseren tegen 40 procent lagere kosten, en houdt in dat bedrijven en instellingen subsidie kunnen krijgen voor projecten die binnen de doelstelling passen. De overheid stelt hiervoor in totaal acht miljoen euro beschikbaar. Projectvoorstellen kunnen tot 1 oktober 2012 ingediend worden.