Nieuws

5 voorwaarden om Nederlandse economie te vergroenen

datum: 23-08-2012
bron: energieoverheid.nl

Nederland blijft achter met het vergroenen van haar economie. Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), een adviesorgaan voor de regering, in de vandaag verschenen notitie Voorwaarden voor vergroening van de economie in Nederland.

Structureel versterken

Landen als Denemarken en Duitsland streven ons voorbij, evenals een Aziatische tijger zoals Zuid-Korea en wereldmacht China. Een graadmeter hiervoor is de verkoop van schone energietechnologie. Het PBL ziet het vergroenen van de economie als een noodzaak en een kans. Vergroening zou de economie op een structurele wijze versterken.

5 voorwaarden

Het PBL noemt in haar rapport vijf voorwaarden om het tij te keren:

- Vergroening belastingstelsel. Verborgen milieukosten komen dan meer in prijzen tot uitdrukking. PBL verwacht dat investeren in schone en efficiënte technologie daardoor aantrekkelijker wordt.

- Afschaffen milieuschadelijke subsidies. Dit kan een bedrag tot tien miljard euro opleveren. Voorbeelden zijn lage of ontbrekende accijnzen op brandstoffen voor luchtvaart en scheepvaart en de fiscale vrijstelling voor woon-werkverkeer.

- Dynamische normstelling maakt het mogelijk eisen aan schone technologie in de tijd aan te scherpen en innovatieve bedrijven te belonen met een kostenvoordeel.

- Duurzame innovatie leidt tot nieuwe mogelijkheden om energie en materialen efficiënter te benutten en helpt om reeds bestaande efficiënte technieken massaal in te zetten.

- Groene groei vraagt ook om het beter benutten van de maatschappelijke energie. Green Deals zijn een mooi voorbeeld van gericht werken aan het oplossen van concrete belemmeringen in de praktijk. Het verder ontwikkelen en verbreden van de Green Deals, van energie naar andere materialen en voedsel, lijkt zinvol.