Nieuws

Eenderde energie Caribisch Nederland door windmolens

datum: 16-07-2012
bron: Energieoverheid.nl

Op de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius worden in 2013 windmolens geplaatst die voorzien in een derde van energiebehoefte. Nu moeten de eilanden dure diesel importeren voor hun energie.

Drie turbines per eiland

Dit meldt het ministerie van Economische Zaken (EL&I). Minister Verhagen van EL&I heeft financiële steun toegezegd om de drie windturbines per eiland te plaatsen. Deze maanden worden windmetingen uitgevoerd om de meest geschikte locaties te vinden. De turbines zijn orkaanbestendig.

Bonaire

Op Bonaire zorgen windmolens nu al voor een derde van de energie. Het energiebedrijf van het eiland, WEB, en de eigenaar van het windpark, Ecopower, hebben echter een zakelijk geschil dat de energievoorziening op termijn kan aantasten. In afwachting van arbitrage tussen de bedrijven, sloot minister Verhagen op Bonaire een overeenkomst met het WEB en het bestuurscollege om het energiebedrijf financieel door te lichten en efficiënter te gaan managen.

Elektrisch rijden

Daarnaast nam Verhagen officieel de eerste elektrische laadpaal op Bonaire in gebruik, gefinancierd door EL&I. Plaatselijke ondernemers gaan ze gebruiken voor het opladen van elektrische tuktuks en huurfietsen.

Borgstellingsregeling

Minister Verhagen ondertekende ook een overeenkomst met de Windward Islands Bank en de RBC Royal Bank over deelname aan de BMKB, een borgstellingsregeling waardoor er meer krediet beschikbaar komt voor het midden- en kleinbedrijf. Anders dan in Europees Nederland kunnen ook boeren en vissers op de eilanden een beroep doen op deze regeling.